Από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου 2024 ομάδα 51 μαθητών και μαθητριών από την Α΄ και Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Φλωρεντία προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ευρωπαικό Κέντρο Παρατήρησης Βαρυτικών Κυμάτων (European Gravitational Observatory) μετά από πρόσκληση του ερευνητικού κέντρου προς το σχολείο μας.

Πριν την επίσκεψη, οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με την έννοια των βαρυτικών κυμάτων και  την εισαγωγή αυτών στη σχολική εκπαίδευση, παρακολουθώντας προπαρασκευαστικό πρόγραμμα στο σχολείο με τον κ. Χανιωτάκη Μανώλη, υποψήφιο διδάκτορα  στο ΕΚΠΑ, ερευνητή στην ελληνογερμανική αγωγή και μέλος της Ελληνικής ομάδας που συμμετέχει στο πείραμα Virgo για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Surrounded by Science.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κέντρο, ξεναγήθηκαν από τον κ.  Σταμάτη Γκαιταζή, στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν διάλεξη σχετική με τα βαρυτικά κύματα.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην Πίζα, το Σαν Τζιμινιάνο και την Φλωρεντία όπου περιηγηθήκαμε στην πόλη και  επισκεφτήκαμε την Uffucci Gallery και ήρθαμε σε επαφή με έργα από διάσημους καλλιτέχνες της αναγέννησης.